Hvordan velge sovepose?

 

Komforttemperatur

Det første du må tenke på er hvilken sesong skal jeg bruke soveposen mest og hvilke temperaturer er det? De fleste produsentene på soveposer oppgir komforttemperatur på sine soveposer. Komforttemperaturen som er oppgitt på de fleste poser her i Norge er den nedre temperaturen som en gjennomsnittlig kvinne kan sove komfortabelt i en avslappet stilling. Når du skal velge sovepose så bør du ta utgangspunkt i den temperaturen du skal ligge i, og heller plusse på litt. Det er som oftest bedre å være litt varm enn å fryse. Husk! Skal du sove i høyfjellet på sommeren så kan været skifte fort, kan være lurt å enten ta en litt varmere sovepose eller et ekstra ull-sett å sove i.

 

Dun eller syntetisk?

Når du har funnet ut hvilken temperaturgrense soveposen må ha så kommer valget mellom syntetisk eller dunpose:

 

Dun

Dunsoveposer er lettere en syntetiske poser og de er veldig komprimerbare. Dun er varmere enn syntetiske materialer og mer slitesterkt. Hvis du skal ha en god dunpose så må du ut med litt mer enn for en syntetisk pose, men samtidig får du mindre vekt i sekken, mer varme om natten og en sovepose som holder lengre. Ulempen med dun kontra syntetiske materialer er at blir posen våt så komprimerer dunet seg og vil miste evnen til å holde på varmen.

 

Syntetisk stoff

Mange av soveposene du finner i butikken i dag er syntetiske. De er rimeligere enn dun og tåler fukt mye bedre. Syntetiske soveposer er ikke like pakkbare som dun, og du må ta høyde for at den tar litt mer plass i sekken og veier ofte en del mer.

 

Når du har funnet komfortgrensen på soveposen og hvilket materiale den skal inneholde så må du huske:

-Sjekk hvilket mål posen har, vi anbefaler en 10-15 cm over egen kroppshøyde

-Det kommer ofte egne tilpassede soveposer til kvinner

-Det kommer soveposer tilpasset barn, de har ofte justerbar lengde sånn at barnet kan ha posen lengre (komfortgrense er som oftest ikke satt på junior og barneposer, på grunn at testing ikke er lov på barn).

-Vil du slå sammen soveposen med partneren så må dere ha høyre glidelås og venstre glidelås på hver sin pose (dette er ofte bare markert med L og H på trekket soveposen ligger i).

 

Tips for en god natt søvn

  • Bruk en bomullsliner eller en silkeliner i soveposen, dette gjør det mer hygienisk å ligge i posen, enklere å vaske en lakenpose enn hele soveposen og du forlenger levealderen på soveposen ved å unngå en svett og våt pose. En liner vil gjøre natten mer komfortabel og det kan øke komfortemperaturen med et par grader.

 

  • Kjøp deg en turpute! Er ikke mye som kan erstatte puten hjemme, men en opplåsbare pute på tur er luksus.

 

Frysepinne?

 

  • Ta med en drikkeflaske som tåler varmt vann, kok opp litt vann i en flaske og putt den i en sokk og legg den nederst i posen.

 

  • Spis godt før du legger deg. Gå på do før du kryper ned i posen, kjipt å måtte krype ut av den varme soveposen midt på natten. Ta noen burpiees eller armhevinger for å få blodsirkulasjonen i gang før du legger deg i posen.

 

 

Vedlikehold av sovepose

  • Soveposen bør oppbevares hengende, oppbevares den i kompresjonstrekket kan fibrene eller dune få unødvendig belastning på samme sted over lengre tid
  • Luft soveposene når du er ferdig på tur
  • Bruk liner i soveposen får å unngå å måtte vaske den
  • Ikke rull soveposen når du skal legge det i kompresjonstrekket, stapp den nedi sånn at belastningen blir fordelt ulikt hver gang

På utkikk etter liggeunderlag? les vår guide på liggeunderlag her