Hvordan velge liggeunderlag? 

 

Økende interesse for friluftsliv har gjort at flere har vendt blikket mot den fantastiske naturen Norge har å by på. Liggeunderlag er noe av det viktigste du har med deg når du skal overnatte ute, liggeunderlaget isolerer mot kulden som kommer fra bakken. Når du skal velge liggeunderlag så bør du ta utgangspunkt i hvilken temperatur som er forventet i bakken der du skal overnatte.

Se Falk Sport sitt utvalg av ulike liggeunderlag her. Vi har laget en guide for å hjelpe deg å velge liggeunderlag og noen gode tips for å sove bedre ute.

 

Hva er R-verdi?

Det første du bør tenke på er hvor og hvilken sesong du stort sett skal bruke liggeunderlaget. De fleste store liggeunderlag produsenter oppgir R-verdi på sine liggeunderlag. R-verdi er teknisk sett en betegnelse for termisk motstand. Jo høyere R-verdi desto høyere motstandsdyktig er liggeunderlaget mot kulde. Kombinerer du liggeunderlag med R-verdi så kan du legge sammen verdiene. Vi har laget en tabell nedenfor med våre anbefalinger når du skal velge liggeunderlag:

R.1-R.2 – sommer

R.2-R.5 – vår, sommer og høst

R.5> Vinter

Hvilken type liggeunderlag skal jeg velge?

Vi skiller ofte mellom oppblåsbare liggeunderlag og liggeunderlag med faste celler

 

Oppblåsbare liggeunderlag

Oppblåsbare liggeunderlag er rullet inn i et kompresjonstrekk, noe som gjør at det tar opp liten plass i sekken. De er som oftest enkle i bruk: Rull de ut og blås de opp ved hjelp av en pumpepose som følger med. Unngå å blåse opp liggeunderlaget ved hjelp av munnen, dette kan føre til at det danner seg fukt i på innsiden. Oppblåsbare liggeunderlag kommer i flere størrelser og fasonger og er komfortable å ligge på.

Fordeler

  • Lite pakkvolum
  • God komfort

Ulemper

-kan punktere (kommer nesten alltid med rep-kit, husk det når du drar på tur!)

-Kan ta litt tid å pakke opp og ned

 

Liggeunderlag med faste celler

Disse liggeunderlagene veier ofte lite og har stor slitestyrke. De kan benyttes rett på det underlaget som er tilgjengelig. Disse liggeunderlagene foretrekkes ofte der vekt er viktigere enn komfort. De kan og kombineres med oppblåsbare liggeunderlag for å øke beskyttelsen av liggeunderlaget mot bakken og øke totalkomforten.

Fordeler:

-lett

-slitesterkt

-vannavisende

Ulemper:

-mindre komfort

-stort pakkvolum

På utkikk etter sovepose? les vår guide på sovepose her

Populære liggeunderlag